Готуємося до харчування за збірником Євгена Клопотенка

11.02.2021 Гімназійне життя Переглядів: 72

Харчування наших вихованців заслуговує на особливу  увагу, оскільки від якості харчування залежить здоров’я дитини..

На жаль, «їжа швидкого приготування» (“фаст-фуд”) дуже популярна серед учнів. Біда полягає в тому, що діти навіть вдома відмовляються  від традиційних  продуктів харчування – перших і других страв.

Таке харчування сприяє формуванню в учнів  неправильних харчових звичок, зниженню індексу здоров’я школярів та підвищує фактор ризику розвитку в дітей хронічних захворювань - надлишкова  маса тіла та ожиріння. Дослідження українських медиків показують, що кількість гастрозахворювань упродовж шкільних років збільшується вдвічі, а це негативно впливає на результативність навчання.

Варто зауважити, що за останні 30 років рецептури страв для шкільних їдалень не змінювалися. Разом із тим за цей час багато чого змінилося в кулінарії – від технології приготування страв до нових сучасних видів страв, нових інгредієнтів і навіть назв страв.

Очікувані зміни  стали можливими завдяки появі нового «Збірника рецептур страв для харчування дітей шкільного віку», автором якого є високо кваліфікований кухар, кулінарний експерт, випускник французької школи кулінарії Le Cordon Bleu та автор проекту «Нове шкільне харчування» Євген Клопотенко, який взявся за досить складне завдання – із застарілого й непрезентабельного шкільного меню зробити цукерочку, яку всі захочуть з’їсти. Він показав, як із звичайного набору продуктів можна приготувати страви, якими залюбки ласуватимуть учні. Цей збірник пропонує 110 різноманітних страв і напоїв.

У Збірнику враховані сучасні вимого щодо здорового харчування. У стравах  зменшено кількість солі та не використовуються продукти, що містять трансжири. Значно більше в меню буде овочів і фруктів.  До списку інгредієнтів буде додано сезонні овочі, які раніше не використовувалися, та спеції із сушеної зелені та пряних трав, які не є алергенами.  Крім того, введено ягідні соуси, які зроблять страви не тільки більш корисними, але й більш привабливішими та смачнішими.

110 унікальних рецептів містять розділи Збірника: бутерброди та закуски, салати, перші та другі страви, солодкі страви, соуси та заправки, напої. Кожна страва має детальний опис, технологію приготування й навіть важливі примітки від автора, завдяки яким можна зорієнтуватися в секретах приготування  страви.

Отож у новому меню можна  поступово впроваджувати нові страви, дослухатися до думки учнів та батьків, що й роблять і сьогодні кухарі гімназії.

У  минулому році реалізовано пілотний проект за кошти місцевого  та обласного бюджетів, зроблено ремонт в залі їдальні та в харчоблоці. Закуплено нове обладнання (не в кожному ресторані таке є) та меблі.   Тож у гімназії не тільки кухарі готують смачно, а й учні їдять у комфортних умовах. Процес приготування їжі на новому обладнанні комп’ютеризований, що виключає помилки через людський фактор.

Ще в минулому році почали впроваджувати нове харчування на основі дабл-меню (із 2-3 страв - одну  на вибір). Це дало змогу збільшити кількість учнів, які харчуються із 200 до 820. Вартість обіду складає 36 грн. Безкоштовно обідають 130 учнів пільгових категорій. Витрати на  цю освітню послугу взяв на себе міський бюджет. Сьогодні шкільним харчуванням діти задовлені, переважно з’їдають усе до останньої крихти.

Із нового меню запропонуємо учням рис відварний з овочами, суп рисовий із томатом, картоплю запечену з куркою, буряк варений із олією та сухарями, салат із моркви та натертим твердим сиром, бігос з гречкою, стіки курячі, курку по-італійськи, картоплю тушковану,  рис відварений з куркумою, курячі нагетси,  мак енд чіз, картопляне пюре з соком буряка, салат із свіжої капусти з ароматною олією, юшку рибну, пиріг пастуший, пудинг манний. Буде традиційний чай із лимоном, а також смакуватимуть учні чай каркаде.

Головне у новому меню – це його якісь і презентабельний зовнішній вигляд. Нове шкільне харчування від Євгена Клопотенка і справді стане проектом, який покращить культуру харчування в гімназії.

Упевнені, що діти будуть задоволені. І це приємно.